top of page

Tiba Hassan: Prøv det

Retur-det-Selv

Sosialt formål
Til tross for at vi her til lands har veletablerte og enkle hverdagstiltak for miljøet, slik som gjenvinning, retur av tekstiler, og panting, lider mange nordmenn av uvitenhet, latskap, og dårlige vaner. For eksempel vil vi i år kaste over 28 tonn klær som kunne gått til gjenbruk og gjenvinning, og over 150 millioner flasker vil havne i restavfallet, på gata, eller i havet istedenfor å pantes. Retur-det-selv vil snu de dårlige vanene og gjøre gjenvinning til en lek!

 

Forretningsidé
Gjennom Retur-det-Selv vil barn og unge tjene reisepoeng til bruk på offentlig transport ved å benytte seg av eksisterende miljøbesparende tiltak, som pant, levering av tekstiler til gjenbruk, søppelplukking, og hagedyrking. Slik vil man øve inn de gode vanene på en “hands on” måte som bidrar til økt bevissthet rundt miljø og sirkulærøkonomi, samtidig som man tjener reisepoeng som man selv kan bruke til å komme seg rundt i byen på en klimavennlig måte. 

 

Retur-det-selv planlegger i dag pilotprosjektet Sommerdrømmen, hvor barn og unge kan bli med på grønne fellesaktiviteter i Bydel Gamle Oslo, som søppelplukking med Rusken, i bytte mot en Sommerbillett, et periodekort hos Ruter. 


Bakgrunn
Retur-Det-Selv består av fire unge elever fra Hersleb: Tiba, Naiomi, Azeez, og Kwabena. De er del av en generasjon med mye kunnskap om klima og miljø, men som kanskje ikke alltid føler seg styrket til å ta grep i hverdagen selv. De tenkte at det burde være lett å gjøre små miljøbidrag til en enkel og morsom vane for unge, som både kan spre engasjementet seg imellom, ta det med seg hjem til foreldrene, og føre det videre til yngre generasjoner når den tid kommer. De er alle oppvokst i områder i Oslo Øst hvor det er lite å gjøre for barn ute, trangt hjemme, og hvor mange trenger å kunne ta kollektivtransport, men ikke alltid har råd. De husker godt følelsen av sponsede fellesturer til badeland, turer de ellers ikke hadde råd til. Dette inspirerte gruppen til å skape Retur-det-Selv.

IMG_20191120_163107.jpg
bottom of page